Vitiligo nedir? Vitiligo belirtileri ve tedavisi

Bir deri hastalığı olan vitiligo genel olarak renk kaybına uğramış planlar ile oluşum sürecine başlar. Bu hastalığın olduğu bölgelerde genellikle deri beyaz renk alır. Çıkan kıllar varsa kıllardan gelen olarak beyaz bir renge bürünür.

Vitiligo

Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu rahatsızlık bazen nokta kadar kendisini gösterebilir, bazen ise bir el kadar büyük bir alanı kaplayabilir. Dudak, yüz, eller, boyun, göğüs ve penis bu rahatsızlığın en çok görüldüğü bölgeler arasında yer alır.

Tedavi Olanakları

Vitiligo
Vitiligo

Tedavi öncelikle doktor kontrolünde oluşmalıdır. Bu hastalığa yakalanan kişi kendisini kontrol edebilmeli ve oldukça dikkatli davranmalıdır. Çok fazla sıcak ve soğuk su kullanmamalı, vücudunu güneşe çok maruz bırakmamalıdır.

Vitiligo hangi bölgede başlar?

Ciltteki pigment hücrelerinin (melanositlerin) yok olması sonucu oluşan bir cilt durumudur. Bu durum, pigment hücrelerinin yok olması nedeniyle ciltteki bazı bölgelerin açık veya beyaz renkte olmasına neden olur. Bu bölgeler genellikle vücudun açık alanlarında, yüz, el ve ayak bileklerinde, göz çevresinde ve burun çevresinde görülür. Ancak, herhangi bir cilt bölgesinde ortaya çıkabilir ve bu bölgelerin sayısı ve büyüklüğü kişiden kişiye değişebilir. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve her iki cinsiyet için de sık görülür.

Vitiligo hangi yaşta başlar?

Vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle, bu durum çocukluk ve ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar, ancak yetişkinlerde de görülebilir. Herhangi bir cilt bölgesinde ortaya çıkabilir ve bu bölgelerin sayısı ve büyüklüğü kişiden kişiye değişebilir. Ancak, genellikle vücudun açık alanlarında, yüz, el ve ayak bileklerinde, göz çevresinde ve burun çevresinde görülür. Bu hastalık, her iki cinsiyet için de sık görülür. Eğer vitiligo belirtilerini fark ederseniz, doktorunuza başvurmalısınız.

Vitiligo hangi testle anlaşılır?

Doktorunuz, cilt muayenesi yaparak vitiligo olup olmadığınızı anlayabilir. Ayrıca, cilt dokusu örneklerinin alınması ve incelenmesi için bir biyopsi yapılabilir. Bu sayede, pigment hücrelerinin yok olup olmadığı ve bu hastalık olup olmadığı doğrulanabilir. Eğer doktorunuz teşhisi koyarsa, tedavi seçenekleri hakkında size bilgi verebilir.

Vitiligo hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Vitiligo nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ancak bazı araştırmalar, bu durumun bazı vitamin eksikliklerinden kaynaklanabileceğini göstermektedir. Özellikle, D vitamini eksikliği ile ilişkisi olduğu düşünülen bu hastalık, genellikle güneş ışınlarına maruz kalmayan cilt bölgelerinde görülür. Ayrıca, B12 vitamini eksikliği de bu hastalığın gelişimine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir ve nedenleri hakkında tam olarak bilgi sahibi değiliz.

Vitiligoya hangi sabun iyi gelir?

Vitiligo tedavisi, kişinin cilt durumuna ve belirtilerine göre değişebilir. Ancak, cilt bakımı için doğru bir sabun seçimi, ciltteki belirtilerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Tedavide kullanılan bazı sabunlar, ciltteki pigment hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olabilir ve ciltteki beyaz bölgeleri azaltabilir. Ayrıca, ciltte kuruluk ve kızarıklık oluşumunu engelleyen sabunlar da kullanılabilir. Ancak, tedavisi için en uygun sabunu belirlemek için doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz, cilt durumunuza ve belirtilerinize göre size en uygun sabunu önerebilir.

Vitiligo hastalığına hangi bölüm bakar?

Genellikle, vitiligo hastalığına dermatologlar bakar. Dermatologlar, cilt, saç ve tırnak hastalıklarıyla ilgilenen doktorlardır ve bunun gibi cilt durumlarının tedavisinde uzmanlaşmışlardır.

Vitiligo memurluğa engel mi?

Vitiligo, bir kişinin günlük yaşamında birçok sorunlara neden olabilir. Ancak, bu hastalık bir insanın memurluğa girip girmeyeceğini etkilemez. Eğer bir kişi memurluk için uygun koşulları sağlıyorsa (öğrenim düzeyi, sağlık durumu vb.), hastalık durumu nedeniyle memurluğa engel olamaz. Bu hastalık, bir insanın memurlukta çalışabilmesini engelleyen bir durum değildir. Ancak, herhangi bir memurluk için başvuruda bulunurken, gerekli koşulları sağlamak ve doktorunuzdan geçerli bir sağlık raporu almak önemlidir. Eğer belirtilerini fark ederseniz, doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz size en uygun tedavi seçeneklerini önerebilir.

Vitiligo kışın geçer mi?

Vitiligo, bir cilt durumudur ve mevsim değişiklikleriyle ilişkisi yoktur. Yani, kışın geçmez veya mevsim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaz. Ancak, mevsim değişiklikleri ciltteki belirtileri artırabilir ve cilt kuruluğuna neden olabilir. Bu nedenle, cilt bakımına özen göstermek ve doğru cilt bakım ürünlerini kullanmak belirtilerini azaltmada yardımcı olabilir.

Vitiligo hastalığı ilk nerede başlar?

Herhangi bir cilt bölgesinde ortaya çıkabilir ve bu bölgelerin sayısı ve büyüklüğü kişiden kişiye değişebilir. Ancak, genellikle vücudun açık alanlarında (yüz, el ve ayak bilekleri, göz çevresi, burun çevresi vb.) ilk olarak görülür.

Vitiligo ne kadar sürede yayılır?

Vitiligo, herhangi bir cilt bölgesinde ortaya çıkabilir ve bu bölgelerin sayısı ve büyüklüğü kişiden kişiye değişebilir. Ancak, belirtilerinin yayılma hızı kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde, belirtileri birkaç hafta içinde yayılabilirken, bazı kişilerde bu süreç daha uzun sürebilir. Ayrıca belirtilerinin yayılma hızı, kişinin cilt durumuna, yaşına, cinsiyetine ve cilt tipine göre değişebilir.

Vitiligo hastaları ne yememeli?

hastalarının ne yememesi gerektiği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, sağlıklı bir diyet tüketmek ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanmak herkes için önemlidir. Ayrıca, cilt sağlığını korumanıza yardımcı olabilecek bazı besinler tüketilebilir.

Örneğin, C vitamini içeren besinler (portakal, greyfurt, kivi vb.), E vitamini içeren besinler (tahıl ürünleri, yumurta, avokado vb.), omega-3 yağ asitleri içeren besinler (ton balığı, sardalya, somon vb.), demir içeren besinler (et, tavuk, balık vb.) ve lifli besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler vb.) cilt sağlığına fayda sağlayabilir.

Eğer belirtilerini fark ederseniz, doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz size en uygun tedavi seçeneklerini önerebilir.

Balığın faydaları konulu içeriğimize de sitemizden göz atmanızı önermekteyiz.

Wikipedia Vitiligo sayfasından bilgi olarak faydalanılmıştır.

You may also like...

1 Response

  1. Burcu dedi ki:

    Zor bi hastalık. Bu hastalığa yakalanan kişi kendisini kontrol edebilmeli ve oldukça dikkatli davranmalıdır. Çok fazla sıcak ve soğuk su kullanmamalı, vücudunu güneşe çok maruz bırakmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir