Sigarayı Bırakmanın Vücuda Ne Gibi Etkileri Oluyor?
Sigara kullananlar nikotin bağımlısı oluyor ve Akciğer Kanseri, Kalp Hastalıkları gibi birçok hastalık riski taşıyorlar. Bunun bilincine varanlar ve sigarayı bırakmak isteyenler sigarayı bırakmanın vücuda etkileri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar.
Sigarayı bırakan bir kişinin vücudu kullanımın neden olduğu zararları onarmaya başlıyor. Sigaranın bırakıldığı an başlayan vücudun bu arınma ve yenilenme işlemleri yıllar sürebiliyor. Sigaranın etkilerinden tam olarak kurtulmanın bu kadar uzun zaman almasında, tütünde bulunan çok sayıda kimyasal maddenin büyük etkisi oluyor. Sigaranın özü olan tütünde 4.000 çeşit kimyasal madde bulunuyor ve bunlardan 50 tanesi kanser hastalıklarına neden olabiliyor.
Sigara Bırakılınca Akciğer Zamanla Kendini Yeniliyor
Sigara bırakıldıktan 5 gün sonra vücut, nikotinin büyük bir kısmından arınıyor. İki hafta sonra Akciğerde iyileşme başlıyor. Sigara dumanından büyük zarar gören Akciğerin, Mükoz Membran tüyleri 9 hafta sonra temizlenmiş oluyor ve bağışıklık direnci artıyor.
Sigarayı bırakmak kalp için de yararlı oluyor elbette. Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra Koroner Arter hastalığına yakalanma riski oranı %50 azalıyor.