Mandala Nedir? Mandala Nasıl Yapılır?
Neler Okuyacağız?
Mandala Asya kültürünün dini törenlerinde tercih edilen simgelerden birisidir. Mandala üstündeki biçimleriyle kainatı temsil eder iken bununla birlikte meditasyonun bir uzantısı şeklinde de tercih edilir.
Budizm ve Hinduizme yönelik, Mandalanın dış çevresinden başlayıp iç kısmına varmak için yolu takip ettiğinizde bir çok aşamayı geride bırakırsınız. Bu aşamalar keder ve acı gibi gerçek duyguları bir kenara koyup sevinç ve huzura kavuşmayı sağlar.
Mandala Nasıl Yapılır?
Mandalalarda en sık tercih edilen biçimlerden bir tanesi de dairedir. Bunların nedeni ise meditasyonda daire bedenin, kalp ve zihnin tedavi edilmesi manasına gelir. En basit mandala yapımları merkez noktasından başlanıp dışarıya düzgün doğal formlarla yapılmaktadır. Merkezinde minik bir yuvarlak oluşturarak başlamanız bu sebepledir ki mühimdir.
Mandalanızı simetrik olacak şekilde genişletmek için çemberin dört yönüne simetrik şekilde noktalar belirleyin. Şayet eksiksiz şekilde çizim gerçekleştirmek istiyorsanız pergel ya da çizelge kullanmanız fazla kolay olabilir. Böyle istediğiniz şekilde çemberinizi genişletmeye başlayabilirsiniz.
Dört odak noktasını uzatıp ve ardından da çapraz olacak şekilde referanslar alıp mandala motifleri ve çiçeklerinizi çok daha eksiksiz tasarlayabilirsiniz. Bu bağlamda aslında en önemlisi, köşelerin merkez noktaya eşit konumda olmaları, diğer türlü çiçeğin yaprakları simetrik olmayacaktır. Noktaları dik şekilde bütünleştirip ardından çemberleri yaratmaya başlayın.
Bütün bu aşamaları kurşun kalem yardımıyla yaparsanız daha sonra mandalanızı bitirdiğinizde odak çizgilerini silebilirsiniz. Bu işlemden sonra dilediğiniz renkte kalemlerinle mandala çizmeye başlayabilirsiniz. En basit mandala çizimi çember ve yapraklardan ortaya çıkar. Bu sebepledir ki oldukça yaprak ve üzerinde çember, yarım çember tarzında formlar çizerekten devam edebilirsiniz.
Bu işlemden sonra tamamen kendi hayal gücünüze kalmış bir şekilde çiziminizi ilerletebilirsiniz. İstediğin şekilleri deneyerek çemberini tasarlayabilirsiniz, ardından ise renkli hale getirebilirsiniz. Mandala çizimi olabildiğince gevşeten ve kreatifliğinizi öne çıkarabileceğiniz bir alemdir.
İstediğiniz kadar odak noktaları tasarlayabilirsiniz ve çemberinizi dilediğiniz kadar genişletebilirsiniz. Sonuç itibariyle mandalanızı tamamladığınızda kurşun bir kalem ile belirlediğiniz alanları silmeyi unutmayınız. Mandala boyama prosedürünü de ardından da hallederseniz çizgileri tamamen yok etmiş olursunuz.
Mandala Ne İşe Yarar?
Mandalalar çoğu gelenekte meditasyon, dini inanışlar ya da daha çağdaş alanlarda (yoga vb.) tercih edilir. Örnek vermek gerekirse yogada mandalalar geçmiş gelenekleri simgelerler. Bu sebepledir ki mandala olan ortamda huzur, sessizlik egemen iken diğer tüm dış ve olumsuz etmenler gider. Bu sebepledir ki mandalalar sıklıkla yoga merkezlerinde belirli alanlara koyulur ve ayrıca meditasyon derslerinde çizimleri yapılmaktadır.
Kolay Mandala Çizimleri
Mandala yapımı sırasında basit örneklerden faydalanmak olabildiğince ilerleticidir. Bunun için de sıklıkla simetrik ve yuvarlak biçimlerden faydalanılır. Bununla birlikte dağınık dursalar da aslen oldukça mümkün mandala çizimleri bir çok birey için büyük eğlencedir.
İster renkli ister karakalemden yapılsın, mandala modeli evinizin her köşe kısmına aydınlatıcı olacaktır. Bir çok kişi sembolleri kağıda aktarırken bundan sonra mandalalardan çiniler, duvar örtüleri ve ayrıca tabak motifleri tarzında bir çok süs eşyası yapılmaktadır.
Mandala yapımında kabiliyetten oldukça fazla pratiklik şarttır. Zaman içinde el yeteneğiniz arttıkça daha dağınık ve doğal biçimlerin bulunduğu mandalalar oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ancak en sık kreatif olmak gerektiğinden kuşkunuz olmasın.