Klimalı Elbiseler Geliyor
İlk klima ünitesi 1902’de ünlü mucit Willis Carrier tarafından geliştirildi ve birkaç yıl içinde, insanlar yaz aylarında, yeni teknolojiyle donatılmış sinemalara akın ederek ısıdan kurtuluyorlardı. Ancak klima bir dezavantaja sahipti; insanların serin kalmak için içeride kalmalarını şart koşuyordu. Vücudunuza klima taksanız daha iyi olmaz mıydı? Temmuz ayının en sıcak gününde hiç terlemeden dolaşmak istemez midiniz?
Klimalı Giysi Satışları Başladı
İnsanın doğayla mücadelesinde hala, kazanan doğa ve fütüristler, yıllardır bunun hayalini kuruyor. Örneğin, 1953’te bir köşe yazarı, gelecekte dâhili klima üniteleri ile fermuarlı montların vücudun yazın serin ve kışın ılık olmasını öngörüyordu. Böyle bir kıyafet büyük gardırop ihtiyacını neredeyse ortadan kaldırır. Gazeteci, “Birisi yolculuk ederken, çorabına veya hava koşullarına dayanıklı kıyafetinin cebindeki gizli bir düğme ile ısıyı 38 dereceye ayarlayıp yola koyulacak” şeklinde bir yazı yayınladı.
On yıllar sonra, bizi soğukta ısıtacak, sıcakta serinletecek olan vücut klimalarına ya da klimalı giysilere çok daha yakınız. İlk olarak, 2000’li yılların sonlarında, bir bilgisayarın USB portuna takılarak güçlendirilebilen küçük b yerleşik fanlı bir gömlek tasarımı ortaya çıktı. 2011 Japon depreminden ve tsunamiden sonra, elektrik kısıtlamaları sıkı olduğunda, Japon üreticileri, lityum iyon pillerini şarj kullanarak, fanla çalışan klimalı kıyafetler yaptı. Ceket, pantolon ve gömlek yalıtılmış malzemede dolaşan hava ile dolduğunda şirket güçlü satışlar gördü. Muhtemelen önümüzdeki 10 yıl çok ilginç klimalı elbise tasarımlarını defilelerde görebileceğiz.