İkebana Nedir? Nasıl Yapılır?
Neler Okuyacağız?
Evlerimizin dinamik dekor eşyaları olarak bilinen bitki ve çiçekler de itinayla dizayn edilebilir. Şayet çiçeklerin tasarımına, bakımına, renk bütünlüğüne ehemmiyet gösteriyorsanız evinizde değişik bir ambiyans oluşturmak adına çiçek düzenlemesini kullanabilirsiniz.
Bu yazımızda Japon çiçek düzene koyma sanatı olaraktan tanınan İkebana ipucularını ve yaratılış amacından bahsedeceğiz. Evinizde bulunan çiçekleri değerlendirilebilir ya da baharı karşılarken de taze çiçekler alıp kendi ortamınızı tasarlayabilirsiniz.
İkebana Nedir? İkebana Ne Demek?
Canlı çiçek manasına gelmekte olan İkebana, Japon çiçek düzene koyma sanatı şeklinde de bilinmektedir. İlk örnekleri 10. Yüzyılda bilinen ve geleneklerine has dini inanışlarda mabet taşlarına koyulan İkebana çiçek modeli ilerleyen zamanlarda çağdaş sanatla bütünleşmiştir. Saksı çeşitleri, tepsiler, beğenilen vazolar tercih edilerek kurulumu ve dizaynı uyarlanan İkebana bireylerin duygu, fikir ve iletmek istediklerini estetiksel bir şekilde aktarmalarıyla yapılır.
Bu dönemde iç mimarlık işçiliklerinde, dekorasyon uygulamalarında ya da armağan eşyaları olaraktan tercih edilen İkebana çiçek düzenlemesi yapmayı öğrenmek adına internet sitelerinde ya da kitaplarda birçok kaynak edinmek pekala mümkün diyebiliriz.
İkebana Nasıl Yapılır?
Yalnızca sanat yapıtlarını değil bununla birlikte da süreci içine alan bu Japon çiçek düzene koyma sanatında hedef dalından koparılmış çiçeklerin varlığını uzun kılmaktır. Bu durumu en etkin şekilde yapmak için kuşkusuz ki gelişmiş malzemelerle ve tecrübeler doğrultusunda işe koyulmak daha iyi olabilir.
Fakat acemi bir şekilde bir başlangıç için evinizde olan çiçekleri kullanabilirsiniz. Çiçeklerin ahengini temin ederken bununla birlikte estetiksel bir şekilde uzun ömürlü olabilmeleri için bakım yollarını bilmeniz değerli olabilir.
İkebana Çiçek Düzenleme Stilleri
Çiçek düzene koyma sanatı olan İkebana en başta epey sade bir teknikle yapıldı. Tanınan ilk İkebana tarzı Kuge olaraktan isimlendirilir ve dik konumlandırılmış bir gövdenin iki yanındaki minik dallardan oluşur. Modern yöntemlerin gelişimiyle beraber değişik manalar verilen İkebana tarzları ilerleyen zamanlarda ikiye ayrılmıştır.
Dikey İkebana Stili
Bu tarzda yedi tane dal doğanın zarafetini temsil etmek için konumlandırılır. Bu dallar dağları, tepeleri, şelaleleri vadileri simgeler. Bitkinin güzelliğini tabiatla beraber bütünlüğünü yansıtan bu teknik eski zamanlarda varlıklı alan olaraktan tanımlanan diplomat ve rahipler tarafından uygulanırdı.
Yatay İkebana Stili
Yaradan, insanlar ve dünyamız; veya anne, baba, çocuk üçlüsü gibi küçük bir orantılı topluma yönelik uyarlanan İkebana tarzı bütün ailelerin yapabileceği bir tedavi tekniği şeklinde kabul edilmekteydi. Tüm simgelerin bir ifade biçimi olduğuna inanılan doku ve renkte çiçeklerin tercih edilmesiyle oluşturulan bu çiçek düzenlemeleri kişilerin iç benliğini duymasını harekete geçirir.
İkebana Ekolleri
Zamanla kendi geleneklerini kurdukça ve dışarıya yayınlınca değişik inanışlara bağlanan ve yeni yöntemlerle imal edilen İkebana çiçek düzenlemeleri her birisinde değişik anlayış biçimlerinden yararlanmaktadır. En tanınan ve yapılan ekolleri sınıflandıralım:
1. Enshu School
Moribana ismiyle da tanınan bir yatay tarz platformudur. Çiçek düzene koyma sanatı esnasında tercih edilen saklama kaplarına verilen ad olarak bilinen Moribana yönteminde çiçekler çivili ekipmanlarla konumlandığı kap içerisine tutturulur.
Enshu ekolüne uyumlu olaraktan minimum üç ana dal tercih edilen bu yöntemde çiçeklerin duruş pozisyonları, mesafeleri, merkeze yönelik halleri savundukları ifadelerin ilişkisine yönelik belirlenmektedir. En yeni ve dinamik durumlarının yanı sıra olan solan durumları bireylerin hayatlarında geçirdikleri sevinç ve hüzünlerin sonrasında inzivaya çekilmelerini ifade etmektedir.
2. Chiko School
Chiko çiçek düzenlemesi üzerinde çalışılırken çiçeklerin yanında değişik dekoratif ürünler de kullanmak mümkün. Kum, ayna tarzında malzemelerle özenle hazırlanan sunumlarda bir yaşam öyküsünden bahsedilebilir ve çiçeklerde bir insan ya da Allah tanımını yansıtmaya çalışabilir. Bir hayata geçirme gösterisi olaraktan uyarlanan Chiko ekolü armağanlar için uygun tasarımlardır.
3. İkenobo
İkebana çiçek düzene koyma sanatının başlama sebebi şeklinde de bilinen İkenobo ekolünde daha konvansiyonel yöntem ve ürünler karşımıza çıkıyor. Talebeler öğrenmiş oldukları çağdaş ve konvansiyonel yöntemleri birleştirerek Japon kültürüyle tabiatı birlikte meydana çıkarmayı amaçlıyor.
4. Aratame School
Modern ve çağdaş çizgileri yansıtan bu tarzda talebelerin kendilerini rahatlıkla ifade edebilmelerini daha fazla ortaya koymaları beklenmektedir. Kişisel seyahatlerine, düşünce ve duygularına yönelik hür bir şekilde yorum yapabilecekleri bu araştırmalarda tercih edilen saksı ve beğenilen vazolar da çağdaş sınırda bir tasarım olacaktır.
5. Ohara School
Tabiatın gelişim ve dönüşümünü çizmeyi hedefleyen Ohara ekolünde doğal ürünün ahengini öne çıkarmak vardır. Ürünlerin çiçek saksılarıyla de bir ahenk içerisinde bulunmaları, beraber şekilde değişim ve gelişim yansıttıkları bütün süreci aktarmalarında yarar sağlayacaktır.
6. Sogetsu School
Hayatın modern taraflarına odaklanılan Sogetsu ekolünde ürünler beklenmedik tarzda tercih edilir. Yalnızca çiçek konumlandırılmasıyla değil, bununla birlikte tercih edilen vazo ve saksıların şekilleri de gösterişlidir. Öğrenciler sıklıkla kapları da kendileri tasarlayarak ikebananın koyulacağı alana itina göstermektedir.