Ege Bölgesinde Hangi Meyveler Yetişir? 

Neler Okuyacağız?

Coğrafi konumu ve mevsim şartları ile tarım da son derece başarılı olan Ege bölgesi lezzetli besinleriyle gönülleri fethetmeyi başarmıştır. Topraklarının elverişli olması elbette ki besinlerin tadını da olumlu yönde etkilemektedir. Çeşitli baklagillerin ve sağlıklı meyvelerin yetiştiği Ege toprakları her zaman adından söz ettiren bir bölge olmuştur, olmaya da devam edecektir. Ege bölgesinde hayvancılıktan daha çok tarıma yer verildiğini ve toprak yapısının tarım için elverişli olduğunu söylemek mümkün. Verimli topraklara sahip Ege bölgesi hemen hemen her çeşit meyveye ev sahipliği yapmaktadır. En fazla yetiştirilen, lezzetli meyveleri sizler için derledik.

İncir

Ege bölgesi denilince akıllara gelen ilk meyve incirdir. İncir kış aylarında ılık yaz aylarında ise sıcak yerlerde yetişebilen, oldukça sevilen bir meyve türüdür. Ege bölgesinin koşulları incir yetiştiriciliği için tamamen uygundur. Özellikle Aydın ilçesinde yoğunlukta olan incir üretimi, Aydınlı halk için temel geçim kaynağı olmaya başlamıştır. Yüksek kalorisi nedeniyle E ve B vitamini üreterek kana daha hızlı bir şekilde geçen, bunun sonucunda da vücudun ısı seviyesini kısa sürede yükselten incir, ”afrodizyak” salgılama özelliği ile de bilinmektedir.

Üzüm

Ege bölgesi, üzüm yetiştiriciliğinde oldukça iddialıdır. Manisa, İzmir ve Denizli çevresinde yetiştirilen üzüm, özellikle yaz aylarının olmazsa olmazı haline gelmiştir. Çekirdekli veya çekirdeksiz; siyah veya yeşil olmak üzere çeşitlere ayrılır. Aynı zamanda kurutularak ihraç edilirler. Yaş ve kurutulmuş biçimde tüketilen üzüm, sirke, pekmez ve çeşitli alkollü içeceklerin üretiminde kullanılmaktadır. Üzümler en önemli besin kaynaklarındandır. İçerisinde bulunan bol miktardaki potasyum, demir, A, B ve C vitaminleriyle daha dinç ve daha enerjik hissetmeye yardımcı olarak insanlarda sempati uyandırmaktadır.

Çilek

Baharı müjdeleyen meyvelerin başında lezzetli mi lezzetli çilekler gelmektedir. Etrafı süsleyen rengi ve kokusuyla çok sevilen bir meyve çeşididir. Çilek üretiminin en fazla yapıldığı şehir Muğla’dır. Çilek yetiştiriciliği yapmak için gerekli olan toprak, kumlu, tınlı, süzek ve hafif topraklardır. Bu özelliğe sahip verimli topraklar Ege bölgesinde mevcuttur. Yaz aylarında sıklıkla tükettiğimiz, evlerden eksik olmayan çilek, ülkenin birçok şehrine ihraç edilmektedir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir