Boşanma Çocuklara Söylenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Boşanma haberinin çocuğa aktarılması ebeveynler için oldukça güç bir durumdur. Çocuğun psikolojik durumu ve gelecekteki hayatı için, boşanma kararının çocuğa ne şekilde aktarıldığı oldukça fazla mühimdir. Çocuğun esasen babasının ve annesinin dağılıyor olmasının vermiş olduğu hüzün üstüne, değişik ifadelerle yeniden üzüntü vermeniz onun iyiliği bakımından doğru gelmeyecektir.
Tabi ki evliliğinizi de yalnızca çocuklarınız üzülüp yıpranmasın diye zorla devam ettiremezsiniz. Diğer türlü çocuklarınız rahatsız bir aile yaşantısında psikolojisi sorunlu bir fert olaraktan büyüyecektir. Bu nedenden dolayı ayrılma tercihinizi çocuklarınıza belirtirken nasıl dile getirmeniz ve nasıl dile getirmemeniz gerekliliğini iyi biliyor olmanız gereklidir.
Ebeveynlerin konuşacaklarının tutarlı olması oldukça fazla mühimdir. Boşanma haberinin beraber aktarılması mühimdir, araştırmalar bu yöntemin kullanılması gerektiğini savunmaktadırlar. Çocuğa boşanma hususu tek tek bahsedilse dahi, her ikisinin de birbirlerinden haberli şekilde konuşma yapmaları gerekir. Ayrıntılı bilgi vermektense ” Evladım biz bundan sonra eskiden olduğu gibi uyum sağlayamıyoruz. Kavgalara sebebiyet de vermek istemiyoruz” tarzında cümleler kullanmalısınız.
Çocuk, anne ve baba kendine bu neticeyi söylediklerinde, endişe duymaya başlar. Yaşantısının nasıl farklılaşacağı hususundaki bilinmezlikler başını kurcalar durur. Bu nedenden dolayı anne ve babanın çocuklarına yaşantısında nasıl düzenlemeler meydana geleceğini ve nelerin benzer şekilde sürüp gideceği hususunda açıklamada bulunması en doğru olandır. Bu konuşma sırasında elle tutulur misaller aktarmaya çalışılırsa, çocuğun zihni bulanmaz ve olayı oldukça basit anlamlandırmış olur.
Verdiğiniz karar ve bu kararın neticeleri hususunda açık ve sabit olmalısınız. Fazla bir kaygı içinde bulunan çocuğunuza boşanma hususunda kati bilgi aktarmanız gerekir. Çocuğun boşanma ardından o zaman zarfında nasıl yaşayacağı hususunda farklılaşacak bir hal mevzubahis ise, hal kesinleşinceye dek çocuğunuza kati bulgu vermekten kaçının.
Çünkü boşanma ardından babasıyla yaşaması gerektiğini söylediğiniz çocuk kendisini bu hale hazırlamaya çalışma esnasında aniden verilen kararın değiştiğini ve annesiyle beraber yaşayacağını iletirseniz, çocuğunuz atlatamayacağı bir yıkılma sürecine girebilir. Uyarlanan bildirimde ebeveyn katiyen birbirini suçlayacak şekilde davranmamalıdır. “Annenin yüzünden ayrılıyoruz.”, “Baban böyle olsun istedi” tarzında cümleler oluşturmamaya dikkat etmelisiniz.
Bu tarz yaklaşımlar çocuğunuzu taraf tutmaya mecbur bırakır. çocuklar için bu oldukça fazla zor bir yükümlülüktür. Bu nedenden dolayı konuşma esnasında diğer tarafı kötü göstermemeye dikkat edin. Boşanma ardından da ebeveyn, çocuğu ortada söz yansıtan bir mesaj hattı haline dönüştürmemelidir. Velayetle alakalı konuları çocuğa yansıtmamalısınız. çünkü tüm çocuklar anne veya babaları içerisinde bir seçenek gerçekleştirmeyi katiyen dilemezler.
Bu sebeple çocuğa ” Annenle birlikte mi durmak istiyorsun, yoksa babanla mı?” tarzında, onu karar vermeye zorlayacak meseleler dile getirilmemelidir. Unutmamalısınız ki boşanma kararı onun seçimi değildi. Fakat bu karar sonrasında çocuğa, “Okula giderken annenle, hafta sonlarında ise babanla birlikte olacaksın.” formunda bir konuşma yapılır. Çocuğunuz yetişkin bir bireyse bu hususta meseleler soracaktır, böyle bir halde velayetin yalnızca kanuni bir durum manasına geldiğini ve bu durumu ebeveyn olaraktan takipçisi olmanız gerekliliğini ona açıklayabilirsiniz.
Ailesi Boşanma Sürecinde Olan Çocuğun Psikolojisi Nasıldır? Ailesinde Boşanma Yaşanan Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır?
Boşanma aşaması çocuğa bahsedilirken çocuğun gelişimi, yaşı ve psikolojik düzeyi hesaba katılarak konuşmaya başlanmalıdır. Özellikle de yaşı minik çocuklar boşanma durumunu kesin olarak akıllarına uyduramazlar. Bu halden en sık etkilenen de gene onlardır. Onlar olaylara hisleri ile bakarlar. Bu nedenden dolayı boşanmaya kendilerinin neden olduğu fikrine kapılırlar.
Bu nedenden dolayı çocuğa boşanmaya hiçbir şekilde onun neden olmadığını, onun yaptığı hiçbir şeyin boşanmaya neden olmayacağını izah etmek gereklidir. Aksi durumda çocuk suçluluk hali içinde daha çok kederlenir. Çocuklar anne babalarını her vakit birlikte ve keyifli görmeyi arzularlar. Evden anne veya babanın gitmesi halinde evden giden aile üyesinin tekrar geleceğini düşünür ve doğal olaraktan böyle bulunmasını ister.
Ayrıca bu hususta kendileri çözüm önerileri üretmeye başlarlar. Bırakılma tedirginliği ve kaygısı içinde yaşayan bu çocuklar, güven hissine gereksinim duyarlar. Bu nedenden dolayı çocuğa bırakılmadığını annesini de babasını da her vakit görebileceği bu olayın annelikten veya babalıktan uzaklaşmadığını, her vakit onun anne ve babası olaraktan duracağınızı bildirmeniz gereklidir.
Anne ve babası boşanacak halde olan çocuk bu içinde bulunduğu durumun utanç duyulacak olacağını düşünebilmektedir. Bu durumu da sevdiklerine anlatmak isterler. Yeryüzünde sadece kendi anne ve babasının boşandığını hisseden çocuğa, tıpkı evlenmek gibi ayrılmanın da doğal olabileceği elle tutulur örneklemeler yaparak aktarılmalıdır. Çocuk sadece kendisini anne ve babasının boşanacağı fikrinden uygun olacak bir üslupla uzaklaştırılır
Aynı aileden bir tanesinin cenazesi veya oldukça fazla sevilen aile üyelerinden fazla zaman ayrı kalma aşamasında olabileceği gibi çocuklar boşanma ardından matem haline bürünürler. Bu haldeki çocuklar yaş aralıklarına ve yaşanan olayların tesirinde kalma durumlarına yönelik, yalnızlık, inkar, suçluluk, kızgınlık, bunalım, anne ve baba ile pazarlık yapma, yoğun bir hüzün içinde bulunma gibi haller yansıtabilirler.
Aile bu ihtimallerin tümüne hazır olmalıdır çocuklarının vaziyetlerini iyi kontrol etmeli ve bu süreci oldukça basit geride bırakmaları için çocuğun hislerini anlamalı ve konuşmalıdırlar. Bu aşamadaki çocuğa, anne ve babasının her vakit onu seveceği, bu ayrılmanın onun diğer aile üyeleri olan babaanne, anneanne, dede, teyze, hala, dayı, amca vb. üyeleri ile görüşmesinde bir sakınca olmayacağını aktarmalısınız.
Boşanma Sonrasında Çocuğun Düzeni Nasıl Sağlanmalı?
çocuğun kurulu düzeninin değişmemesine, çocuğun iki ev içinde de kendi odasının ve eşyalarının olmasına özen gösterilmesi gereklidir. Genelde hafta sonu tatillerinde babalarıyla buluşan çocukların ailesinde, babalar tatil zamanı çocuğuyla neşeli faaliyetleri yapmaktadır. Babalar da çocuğun duşunu ev ödevlerini yaptırmak gibi yükümlülükleri üstüne almaları lazımdır.
Boşanma ardından doğan süreç de boşanma aşaması gibi zorlu olabilir. Kendiniz bu hale ayak uydurmaya, yenilenen yaşamınıza dikkat kesilmeye çalışma esnasında bir de çocuklarınıza destek olmaya çabalamak sizi psikolojik açıdan yorabilir. Bunun için bir eksperden destek dahil edebilirsiniz.
Çocuklarınızın vaziyetlerini izleyebilmek ve onun iç aleminde ne yaşadığını çok daha iyi takip etmek için de eğitimcileriyle devamlı kontak halinde olmanız, arkadaşlarıyla birlikte zaman doldurmasını ayarlamanız, çocuğunuzun çok iyi anlaştığı bir aile üyesiyle iletişim halinde olmasını sağlamanız yararlı olabilir. Çocuğunuzun özel anlarında, veya belli aralıklar ile iç içe bulunarak çocuğunuzu keyifli hale getirmeniz de psikolojisi bakımından oldukça önemli.
Ancak bu tarz faaliyetler üzerinde çalışılırken çocuğun, anne ve babasının ayrılık sürecinin hala devam ettiğini, barışma gibi bir duruma ümit etmemesi gerekliliğini, uyarlanan aktivite, buluşma sonlandığında tüm bireylerin kendi yaşantısına kaldığı yerden devam edeceğini öğrenmesi bunların çocuğa uygun olacak bir üslupla aktarılması ve hareketlerle onaylatılması gereklidir.