Başhekim Nasıl Olunur?
Hastanede görev yapan doktorlar arasında en yetkili kişilere başhekim denir. Başhekim, idari ve tıbbı hizmetlerin yönetiminden sorumludur. Başhekim olabilmek için öncelikle, 6 yıllık bir tıp bölümü bitirmek gerek. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, başhekimlik yolunda ikinci adımdır. Bu sınavdan da başarıyla geçen doktor adayları uzmanlık eğitimlerini tamamladıktan sonra profesörlük eğitimi için harekete geçmektedir. Bu sürecin ardından doktorlar başhekim olarak seçilmeye hak kazanabilir. Tüm bunların yanında başhekim olabilmek için gerekli bazı hususlara da dikkat etmek gerekir. Başhekim olmak için iş alanında deneyimli olmak şarttır. Başhekimler, uzman doktorlar arasından seçilir. Hastane içerisindeki davranışları ve mesleki yeterlilikleri başhekim olabilmek için oldukça önemlidir.
Başhekim Ne İş Yapar?
Başhekim hastanenin genel işleyişinden sorumludur. Başhekim yardımcılarını, başhemşireleri, idari yöneticileri ve laboratuvar şeflerini denetler. Hastanenin verimli ve sistematik bir şekilde çalışması için çabalar. Hastaların tıbbi süreçlerini denetleyerek gerektiği yerde müdahale ederler. Hastanede kullanılan tüm envanterlerden sorumlu olmak, gerektiği şekilde malzeme takviyesi yaptırmak. Uzman hekim yetiştirme uygulamalarına katılım sağlamak. Hastanede çalışanların yıllık iznini denetlemek. İhtiyaç duyuldukça toplantılar düzenlemek gibi pek çok görevleri bulunmaktadır. Pek çok doktorun hayalini kurduğu, başhekimlik ulaşılamayacak bir unvan değildir. Azimli ve stratejik bir yol ile hayallerinize ulaşabilir başhekim olarak görevinize devam edebilirsiniz.
Başhekim Ne Kadar Maaş Alır?
Başhekimlerin ne kadar maaş aldıkları; hastanenin özel veyahut devlet olmasıyla alakalı değişkenlik gösterir. Aynı şekilde tecrübe yılına göre de maaş limitleri değişir. Örneğin uzmanlıktan başhekim olan kıdemli doktorların maaşları, 26.900 TL iken; profesör veya doçent unvanı ile başhekim olanların maaşları 35.456 TL gibi bir meblağa tekabül etmektedir. Göreve yeni başlayan başhekimler ise, 16.230 civarında maaş almaktadırlar.