Balığın Faydaları Nelerdir, Nasıl Saklanmalı ve Nasıl Tüketilmeli
Neler Okuyacağız?
Mucizevi faydaları olan balık, aslında birçoğumuzun unuttuğu ya da atladığı besinlerin başında geliyor. Maliyet olarak da çok pahalı olmayan balıklar, insan sağlığı açısından büyük faydalar içeriyor. Uzmanlar balığı düzenli tüketmemiz gerektiğini her fırsatta tekrar tekrar hatırlatıyor.
Balığın Faydaları
İşte merak ettiğiniz o balığın faydalaları aşağıda.
Balık Bağışıklık Sistemini Koruyor
Balık, Omega-3’leri almanın harika bir yoludur, ancak bağışıklık sisteminizi de koruyabileceğini biliyor muydunuz? Çalışmalar, balık yağı takviyelerinin bir kişinin bağışıklık tepkisini düzenlediğini ve vücudun enfeksiyona karşı daha etkili bir savunma oluşturmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.
Balık Mükemmel Bir Omega3 Deposu
Balık mükemmel bir Omega3 kaynağıdır. Omega3’ler kalp, beyin ve hamile kadınlar için önemlidir. Balık yemek ayrıca yüksek tansiyonu düşürmeye ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Omega 3, insan vücudunun kendi kendine üretemediği bir yağ asididir. Bu besinin en iyi kaynaklarından biri olan balık, yeterince aldığınızdan emin olmanın harika bir yoludur. Balıktaki omega-3’ler, iltihaplanmayı azaltmanın yanı sıra kalp hastalığı ve depresyon risklerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Balık Zeka Gelişimine Fayda Sağlıyor
Balık, besin zincirinin önemli bir parçasıdır. İnsanlar için sağlıklı olan bir protein ve omega-3 yağ asitleri kaynağıdırlar. Balık ayrıca su yaşamına ve balık yiyen kuşlara da fayda sağlar.
Balıklar birçok farklı ortamda bulunabilir, ancak bol su ve oksijen içeren habitatları tercih ederler. Balıklar ayrıca çevrelerindeki değişikliklere uyum sağlayabilirler, bu yüzden bu kadar uzun süre hayatta kalabilmişlerdir.
Balıklardaki zeka gelişimi, maymunlar veya yunuslar gibi diğer hayvanlarda olduğu kadar karmaşık değildir çünkü balıklar aynı düzeyde beyin karmaşıklığına veya sinir yollarına sahip değildir. Balıkların zeka gelişimi bilim adamları tarafından yakından incelenmiştir çünkü daha karmaşık beyinleri ve sinirsel yolları olan diğer hayvanlara göre incelenmesi daha kolaydır.
Balık İnsanlarda Kalp Sağlığını Koruyor
Balıkta bulunan ve DHA olarak bilinen bir omega-3 yağ asidinin kalbi koruduğu gösterilmiştir. Bilim adamları, düşük DHA seviyelerinin artmış kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğunu keşfettiler.
Balık İnsanlarda Kemikleri Yüksek Oranda Güçlendiriyor
Balıkta bulunan mineralin, sağlıklı kemikler oluşturmak için en güçlü besinlerden biri olduğu bulunmuştur. Kemikler, yumurta ve süt ürünlerinde de bulunan kalsiyum ve fosfordan yapılır. Bununla birlikte, çoğu insan, güçlü ve sağlıklı kemikler oluşturmak için diyetlerinden yeterli kalsiyum ve fosfor almaz.
Balık Yemek Hücreleri Onarıyor
Balık Unu mükemmel bir Omega 3 yağ asitleri kaynağıdır. Omega 3’lerin insan diyetinin hayati bir bileşeni olduğu biliniyor çünkü iltihaplanmayı azaltıyorlar ve kalp sağlığına yardımcı oluyorlar. Balık unu ayrıca hücreleri onarır, sağlıklı cilt ve saçı destekler ve beyin fonksiyonunu artırır.
Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma, balık yağının kanser hastalarının hücrelerindeki DNA hasarını onarmaya yardımcı olabileceğini buldu. Çalışma, kanserleri için radyasyon tedavisine tabi tutulmadan önce dört ay boyunca balık yağı verilen fareler üzerinde yapıldı. Farelerin hücrelerinde diyetlerinde balık yağı olmayan farelere göre daha az DNA hasarı olduğu için sonuçlar hayret vericiydi.
Balık yemek depresyondan koruyor
Balık yemek, depresyona karşı korunmanın sağlıklı bir yolu olabilir. Balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA beyin sağlığı için gereklidir ve bu yağ asitleri eksik olduğunda depresyon riski artar. Araştırmalar, her hafta iki porsiyondan fazla balık yiyen bireylerin, ayda bir porsiyondan az balık yiyenlere göre depresyon geliştirme riskinin %12 daha düşük olduğunu gösteriyor.
Balık tüketimi diyabet riskini azaltıyor
Balık tüketimi, diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Balık, omega-3 yağ asitleri içeren tek besin değildir, ancak en yaygın ve popüler olanıdır.
Balıktaki omega-3 yağ asitleri, iltihabı azaltmak ve tip 2 diyabete yol açabilen kan şekeri seviyelerini düşürmek için önemlidir.
Balık tüketimi Alzheimer riskini düşürüyor
Balık tüketimi sağlıklı bir alışkanlıktır ve Alzheimer hastalığı riskini azaltabilir.
Balık ve deniz ürünleri, Alzheimer hastalığı riskini azaltabilen önemli omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır.
Balık yemenin faydaları sadece bir yönüyle sınırlı değildir.
Düzenli olarak balık veya deniz ürünleri yiyen kişilerin Alzheimer hastalığının yanı sıra Parkinson veya bunama gibi diğer nörolojik hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur.
Balık tüketimi eklem ağrılarına faydalıdır
Balık tüketimi eklem ağrılarına faydalıdır.
Balık, zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır ve ayrıca D vitamini, magnezyum ve selenyum içerir. Bu besinler iltihabı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
Kırmızı Ete Oranla Balıklarda Yağ oranı Daha Az
Balığın kırmızı etten daha fazla yağ içerdiğine dair yaygın bir yanılgı vardır. Ancak gerçek şu ki, balığın kırmızı etten daha az yağı vardır.
Balık Yemek Cildi Güzelleştirir
Balık, her ikisi de sağlıklı cilt için çok önemli olan Omega-3 yağ asitleri ve D Vitamini için harika bir kaynaktır. Omega-3 yağ asitleri iltihaplanmaya yardımcı olarak cildi pürüzsüz ve esnek tutar. D vitamini cildin elastikiyetini korumasına ve kırışıklara karşı savaşmasına yardımcı olur.
Balık Çocuklarda Dikkat Eksikliğini Gideriyor
Balık, dikkat eksikliği olan çocuklar için yeni bir tedavi şeklidir. Balık, dikkat eksikliği semptomlarını gidermek için bir terapi şekli olarak kullanılır. Herhangi bir yan etkisi olmaması ve uzun süre kullanılabilmesi nedeniyle ilaçlara iyi bir alternatiftir.
Bu konuda yapılan araştırmalar, balıkların çocuklarda DEHB’yi iyileştirmede etkili olduğunu bulmuştur. Çalışma, her gün balık verilen çocukların, balık verilmeyenlere göre daha az semptom gösterdiğini buldu.
Balık Yemek Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Balık tüketimi hakkında sizlerden en çok gelen sorulara aşağıda yer vermeye çalıştık. İşte merak ettiğiniz soruların cevapları… Aşağıdaki sorular arasında eğer merak ettiğiniz konu bulunmuyorsa, sorunuzu yorum alanından bizlere iletebilirsiniz, en kısa süre içerisinde yanıtlamaya çalışacağız.
Balık nasıl bir besin kaynağıdır?
Balık, protein ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin kaynağıdır.
Balıklar suda yaşayan ve nefes almak için solungaçları olan omurgalılardır. Vejeteryan diyeti uygulayan insanlar için en yaygın besin kaynağıdırlar, ancak herhangi bir diyete harika bir katkı da olabilirler.
Balık, bize protein ve omega-3 yağ asitleri sağladıkları için diyetimizin önemli bir parçasıdır.
Balığın insan vücuduna faydaları nelerdir?
Balık harika bir protein, omega-3 yağ asitleri ve D vitamini kaynağıdır. Balık ayrıca kalp hastalığı riskini azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Balığın faydaları şunlardır:
– Protein
– Omega-3 yağlı asitler
– D vitamini
– Kalp hastalığı önleme
– İyileştirilmiş ruh hali
Fazla balık yemenin zararları nelerdir?
Balık, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek harika bir protein ve omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Ancak çok fazla balık yemek, büyük bir endişe kaynağı olan cıva zehirlenmesine yol açabilir. Cıva bazı balık türlerinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur ve insan vücuduna zararlıdır.
Buradaki anahtar kelime “çok fazla” dır. Kilonuza ve yaşınıza bağlı olarak haftada veya günde ne kadar balık yemeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Genel olarak, insanlar çocuk veya hamile bir kadınsa, haftada iki porsiyondan fazla balık yememelidir. 150 kilodan daha hafif yetişkin bir kadın veya erkekseniz, haftada bir porsiyondan fazla balık yememelisiniz. 150 kilonun üzerindeyseniz, haftada iki porsiyondan fazla balık yememelisiniz.
Balık yağı yararlı mı?
Bazı insanlar balık yağının sağlıkları için yararlı olduğunu söylerken, diğerleri o kadar emin değil.
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, balık yağı takviyeleri alan kişilerin kalp krizi veya felçten ölme olasılığının daha düşük olduğunu buldu. Bu çalışma, Kopenhag Üniversitesi ve Imperial College London tarafından yürütülmüştür. Araştırma ekibi 12 yıl boyunca 20.000 kişi üzerinde çalıştı. Sonuçlar, takviyeleri alanların, almayanlara göre kardiyovasküler hastalıklardan daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu gösterdi.
Balık yağı takviyesi almanın birçok faydası olduğu gibi bazı olası yan etkileri de vardır. Balık yağları iltihaplanmayı azaltmaya, ruh halini ve hafızayı iyileştirmeye ve hatta diğer şeylerin yanı sıra kilo vermeye yardımcı olabilir.
En yaygın yan etki, mide rahatsızlığı veya geğirmedir.
Balık Nasıl Saklanmalıdır?
Balık buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
Balıklar saklanmadan önce havada kurumaya bırakılmalıdır.
Balık birkaç gün içinde yenmeyecekse dondurulmalıdır.
Balık Nasıl Pişirilir?
Balık pişirmenin birçok farklı yolu vardır. En yaygın yolu yağda kızartmaktır, ancak haşlama, fırınlama ve haşlama gibi başka yollar da vardır.
Balık pişirirken hatırlamanız gereken en önemli şey, tavanın çok sıcak veya çok soğuk olmadığından emin olmanız gerektiğidir. Çok sıcaksa balığın dışı pişmeden önce yanar ve çok soğuksa balık tavaya yapışır. Izgara Izgara, et, balık veya sebzelerin sıcak kömürlerde hızla pişirilmesi ve sularının kömürlerin üzerine damlamasıdır. Izgara balık için ideal bir pişirme yöntemi değildir çünkü eti tamamen pişirmez. Ancak ızgara, tek başına veya haşlama, haşlama veya kızartma gibi başka bir pişirme yöntemiyle bir tarifin parçası olarak yapılabilir.
Balık Nasıl Temizlenir?
Balıkları temizlemek, birçok insanın tatsız bulduğu bir iştir. Balık temizliği birçok şekilde yapılabilir, ancak en yaygın yol balığın bağırsaklarını çıkarmak ve tüm pullarını çıkarmaktır.
Bir balığı temizlemenin ilk adımı, vücut boşluğunun içindeki tüm bağırsakları çıkarmaktır. Bu en iyi, göbek boyunca, omurganın her iki yanında göğüs kafesinin hemen altında bir kesi yaparak ve görebildiğiniz her şeyi çekerek yapılır. Bu alanı keserek açmak, içinde olabilecek böbrekler veya mide gibi organları da çıkarmanıza olanak tanır. Bu alan temizlendikten sonra, balığın diğer kısımlarını temizlemeye geçmeden önce soğuk suyla iyice yıkanmalı ve ardından tatlı suyla durulanmalıdır.
Bir balığı temizlemenin bir sonraki adımı pullarını çıkarmaktır. Ölçekler, ölçekleyici (veya neşter) adı verilen bir makine kullanılarak manuel veya mekanik olarak çıkarılabilir. Ölçeklerin manuel olarak çıkarılması, bunların kazınmasını içerir
Balık Nasıl Tüketilir?
Balık tüketmenin birçok yolu vardır. İşte en popüler yöntemlerden bazıları:
-Çiğ: Çiğ balık genellikle soya sosu gibi sosla yenir.
-Kızarmış: Kızarmış balık genellikle pane edilir ve sıvı veya katı yağda kızartılır.
-Izgara: Izgara veya mangalda balık, açık ateşte veya ızgarada, tipik olarak barbekü sosuyla pişirilir.
– Haşlanmış: Haşlanmış balık sıvı içinde düşük sıcaklıkta pişirilir.
-Fırında: Fırında balık, fırında yüksek sıcaklıkta, genellikle pişirmeden önce tereyağı, otlar ve baharatlar eklenerek pişirilir.
Diyette Balık Neden Bu Kadar Önemlidir?
Balık, omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve protein gibi temel besinleri sağladığı için sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Ayrıca ruh sağlığı için birçok faydası vardır ve kilo vermeye yardımcı olabilir.
Balık, gezegendeki en besleyici gıdalardan biridir. Vücudunuza ve zihninize birçok fayda sağlayabilir. Bunlar şunları içerir:
– Kalp sağlığınız için iyi olan Omega-3 yağ asitleri
– Ruh halini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan D vitamini
– Kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olan protein
– Omega 3’ler vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak kilo vermeye yardımcı olabilir
Omega-3 Yağ Asitinin Önemi Nedir?
Omega-3 yağ asitleri beyin, kalp ve göz gelişimi için önemlidir. Ayrıca sağlıklı ruh hallerini teşvik eder ve iltihabı azaltırlar.
Çok çeşitli omega 3 besin kaynakları vardır. Bunlar: ceviz, somon, ton balığı, uskumru, ringa balığı, kril yağı ve keten tohumu yağıdır.
Omega-3 Yağ asidinin önemi, beyin gelişimi ve kalp sağlığı için önemli olmasının yanı sıra vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak sağlıklı ruh hallerine yol açmasıdır. Ceviz, somon, ton balığı, uskumru, ringa kril yağı ve keten tohumu yağı gibi Omega 3 yağ asitleri içeren birçok farklı besin kaynağı bulunmaktadır.
En faydalı balık hangisi?
Balık mükemmel bir protein ve omega 3 yağ asidi kaynağıdır. Doymuş yağ oranı düşüktür ve kalsiyum, fosfor, iyot, selenyum, D vitamini ve B12 vitamini gibi birçok vitamin ve mineral içerirler.
Yiyebileceğiniz birçok balık türü vardır. Hangisi en kullanışlı? Kişisel tercihlerinize bağlı olduğu için bu sorunun net bir cevabı yoktur. Örneğin beyaz balık seviyorsanız ton balığı sizin için en iyi seçenek olacaktır çünkü beyaz balığa benzer bir tada sahiptir. Ton balığı sevmiyorsanız somon sizin için en iyi seçenek olacaktır çünkü beyaz balığa benzer bir tada sahiptir ancak ton balığından daha ucuzdur.
Balık Ne Zaman Yenir?
Balık, sağlıklı bir diyet için gerekli olan yağsız protein ve omega-3 yağ asitlerinin harika bir kaynağıdır.
Balık yemek için en iyi zaman, taze ve yakalanmış olduğu zamandır. Dondurulmuş veya buzdolabında çok uzun süre saklanmış balıkları yemekten kaçınmak en iyisidir.
Balığın Kalbe Faydaları Nelerdir?
Balık, kalp sağlığı için önemli olan omega-3’lerin harika bir kaynağıdır. Omega-3’ler vücuttaki iltihaplanmayı azaltır ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Balıklarda bulunan yüksek protein seviyeleri, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürerek kan basıncını düşürmeye de yardımcı olabilir.
Balığın Hamileliğe Faydaları Nelerdir?
Hamilelik için Balık, hamile kadınların sağlıklı kalmaları ve daha kolay bir hamilelik geçirmeleri için ihtiyaç duydukları besinleri sağlayan bir diyet planıdır. Hamilelikte balık yemenin faydaları şunlardır:
– Balık, bebeğin beyninin gelişmesine yardımcı olan, erken doğum riskini azaltan ve sağlıklı gebelikleri destekleyen omega-3 yağ asitleri açısından yüksektir.
– Balık, ceninin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan proteini sağlar.
– Balık, spina bifida gibi nöral tüp defekti riskini azaltan folat sağlar.
– Balık yemek, hamile kadınlarda mide bulantısı ve kusma gibi sabah bulantısı semptomlarını yaklaşık %50 oranında azaltabilir.
Balığı gebeler tüketmeli mi?
Bazı hamile kadınlar, hamilelik sırasında balıkların güvenliği konusunda endişelenirler. Balık iyi bir protein, omega-3 yağ asitleri ve iyot kaynağıdır. Ancak cıva ve diğer çevresel kirleticileri de içerebilir.
Amerikan Gebelik Derneği, hamile kadınların haftada iki ila üç porsiyon balık yemelerini, ancak köpekbalığı ve kılıç balığı gibi cıva oranı yüksek balıkları yemekten kaçınmaları gerektiğini önermektedir.
Balığın Menopoza Faydaları Nelerdir?
Balık, menopoz semptomlarına yardımcı olmak için kullanılabilecek bir protein türüdür. Balık, menopoza giren kadınlar için faydalı olan sağlıklı yağlar içerir. Balık ayrıca kilo vermeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerir. Son olarak balık, kemik sağlığına yardımcı olan ve osteoporoz riskini azaltan harika bir D vitamini ve kalsiyum kaynağıdır.
Her gün balık yersek ne oluyor?
Balık yemek sağlığımız için iyidir. Balık iyi bir protein, vitamin, omega-3 yağ asitleri ve mineral kaynağıdır. Bununla birlikte, her gün balık yersek, sağlığımız için zararlı olabilecek çok fazla cıva tüketmemiz muhtemeldir.