Askerde Rütbe Sıraları Nasıldır?
Askerde hiyerarşik bir düzen mevcuttur. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde görev alan herkesin bir rütbesi vardır. Rütbe kavramı sayesinde alt üst ilişkisi ve düzen korunmaktadır. Askeri rütbe küçükten başlayarak büyüğe doğru gitmektedir. Herkes tarafından merak uyandıran ve oldukça karıştırılan askeri rütbe sıralamasını detaylı bir şekilde inceleyelim.
Er: En düşük askerlik rütbesi, er rütbesidir. Askerliğe başlamış her birey direkt olarak er sayılmaktadır. İsteğe bağlı zamanla değişkenlik gösterebilir. Zorunlu askerlik görevini yerine getiren devlet sorumluluğunda olan askerdir.
Onbaşı: Erden sonraki askeri rütbe, onbaşıdır. Mevcut birliğin amiri ve çavuşun yardımcısıdır. Emrinde bulunan personeli savaşa hazırlamak gibi görevleri üstlenir.
Uzman Onbaşı: Sahil güvenlik, jandarma ve silahlı kuvvetlerde görev alırlar. Emrinde görevli askerlerin tümünden sorumludur.
Uzman Çavuş: Sözleşmeli askerdir. Lise mezunudur. Devamlılık arz eden görev yerlerinde çalışmaktadır. Yerleşke güvenliğini sağlamaktadır.
Astsubay Çavuş: İçişleri bakanlığına bağlı bir rütbedir. Asayiş tim komutanı olarak görev yapabilirler.
Astsubay Üstçavuş: 6 yıl astsubay olarak görev yaptıktan sonra erişilen rütbedir. Düşman hava araçları ile mücadele eder.
Astsubay Başçavuş: Takım, bölüm ve Karargahta idari işlerden sorumlu olan askeri rütbedir.
Astsubay Kıdemli Başçavuş: Astsubaylık rütbesinin en yükseğidir. Karakol komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Bölük Astsubaylığı ve Bot Komutanlığı yapabilirler. Görev süresi 6 yıldır.
Asteğmen: Takım, kısım komutanlığı yapan en düşük subay rütbesidir. Yeni gelen askerleri eğitmekle yükümlüdür.
Teğmen: Harp okulundan mezun olanların almış olduğu rütbedir. 3 yıl görev süreleri bulunur. Birliğinde bulunan araçları yönlendirmek ve astlarına, üstlerine bilgi vermek görevlerindendir.
Üsteğmen: Lisansüstü dereceye sahipse görev süresi 4 yıldır. Takım komutanlığı yapar. Başında bulunduğu takımı, ordunun hiyerarşik düzenine göre sevk ve idare eder.
Yüzbaşı: Bölük komutanlığı yapmaktadır. Bölüğü emir-komuta eden kişidir. 3 yıl kıdemli 3 yıl normal olarak görev yaparlar.
Binbaşı: Üstsubay tarafında yer almaktadır. Bulunduğu askeri birlikte tabur komutanlığı yapabilir. 2 ile 5 yıl arasında görev yapmaktadırlar.
Yarbay: Tabur komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında ve Filo komutanlığında görev yapabilir.
Albay: Alay komutanlığı yapan yarbaylar, 6 yıl görev yapmaktadır. Aynı zamanda komuta merkezlerinde kurmay başkanı, şube müdürü ve daire başkanlığı da yapabilirler.
Tuğgeneral: Tugay komutanlığı yapmaktadır. En düşük general rütbesidir.
Tümgeneral: Tümen komutanlığı yapmaktadır. 4 yıl görev süresi bulunmaktadır.
Korgeneral: Türk Silahlı Kuvvetlerinde bulunan ikinci en yüksek askeri rütbedir. Görev süresi 4 yıldır. Kolordu komutanlığı veya Kuvvet Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevi yapar.
Orgeneral: Askeriye içerisinde en kıdemli rütbelerden birisidir. Görev süresi 4 yıldır.
Genelkurmay Başkanı: En kıdemli rütbedir. Orgeneral rütbesindeyken tercihe bağlı olarak Genelkurmay Başkanlığı da yapılabilmektedir.
Mareşal: En yüksek askeri rütbe, Mareşaldir. Belirli bir görev süresi yoktur. Savaş esnasında üstün başarı gösteren gösterenlere verilir. Bu rütbeye kıdemli bir şekilde gelinmez. Hatta tarihte bu rütbeye sahip iki kişi bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak’tır.