4 Boyutlu Sinema Nedir?
Neler Okuyacağız?
Her gün yepyeni teknoloji haberleriyle uyanıyoruz. Bu uzun yıllar böyle devam edecek çünkü bilimin ve bilginin bir dur noktası yok. Sinema alanında da sürekli yeni fikirler geliştiriliyor. Mesela 3 boyutlu sinema teknolojisi yaygınlaşmaya başladığı günlerde, bunun sinema adına muazzam bir şey olduğu düşünülüyordu. Çok geçmeden tüm sinema salonları 3 boyutlu sinema teknolojisiyle donandı, filmler 3 boyutlu olarak çekilmeye başlandı ya da 2 boyutlu olarak çekilmiş filmler 3 boyuta uyarlandı. Hatta 3 boyutlu sinema teknolojisi o kadar yaygınlaşıp sıradan bir hale geldi, artık hemen hemen hepimiz evimizde oturup 3 boyutlu filmler izleyebiliyoruz. Ve bugün sinema, artık 4. boyuta da geçmiş durumda.
4 boyutlu sinema nedir?
CJ 4DPLEX şirketi tarafından geliştirilen 4 boyutlu sinema teknolojisi, sinema sektöründe çığır açtı. Bu teknoloji ile birlikte artık her film 4. boyuta uyarlanabilir. Örneğin filmde gördüğünüz karakter sırtına yumruk mu yedi? Aynı yumruğu siz de sırtınıza yiyeceksiniz. Silahların patladığı bir savaş sahnesi mi izliyorsunuz? Barut kokusu salonu dolduracak. Yağmurlu sahnelerde ıslanacak, güneşli sahnelerde yanacaksınız. Örneğin bir araba hızlıca hareket ettiğinde tozu dumana mı kattı? Salonu birden toz ve duman kaplayacak. Bir korku filminde, sizi korkutacak olan karakter omzunuza dokunacak. Çok rüzgarlı bir sahnede saçlarınız uçuşacak ya da hareketli bir takip sahnesinde koltuğunuz filmdeki hareketlere göre sallanacak.
Kısaca 4 boyutlu sinema teknolojisi ile birlikte, filmi izlemekle kalmaz, aynı zamanda kendinizi filmin bir karakteri gibi de hissedersiniz. 2012 yılında bu teknoloji ilk kez geliştirildiği zaman dünya üzerinde sadece birkaç tane 4 boyutlu sinema salonu vardı. Bugün sayıları bir hayli arttı ve dünyanın her yerinde hızla 4 boyutlu sinema salonları açılıyor.
Hangi filmler 4 boyut teknolojisine sahip?
Teknolojinin ilk yıllarında Iron Man ve Avatar filmleri 4 boyutlu olarak izlenebiliyordu. Bugün bu teknoloji hemen hemen her filme uyarlanıyor. Yönetmenler ve yapımcılar filmlerini 4 boyutlu olarak izlenebilecek şekilde yaratıyorlar. Türkiye’de de yayınlanmış ilk 4 boyutlu film, Alper Mestçi’nin yönettiği Siccin 4’tür. Korku türündeki film için yönetmen, filmin çekimleri tamamlandıktan sonra Güney Kore’ye gitmiş ve filmin 4 boyutlu hale getirilmesi için 30 günlük bir çalışma yürütmüştür.
4 boyutlu sinema teknolojisi sinema sektörünü nasıl değiştirdi?
4 boyutlu sinema teknolojisi ile birlikte yönetmenler ve yapımcılar filmleri 4 boyutlu olacak şekilde çekmeye başladılar. Hal böyle olunca filmlerin maliyetleri arttı. Bununla birlikte dünyanın her yerinde yeni salonlar açıldı. Bu yeni salonların maliyetleri, normal bir sinema salonuna göre oldukça fazla olduğundan, binlerce kişilik salonlar yerine daha insanın aynı anda film izleyebileceği küçük salonlar yapıldı. Tüm bunların sonucunda da seyirci için bilet maliyetleri arttı.
Bu yazıda, 4 boyutlu sinema hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak pratik bilgiler paylaşıldı. Daha fazlası için araştırma yapmayı unutmayın.