Birbirine Karışan Hastalıklar
Öyle hastalıklar var ki benzer belirtiler gösterebiliyorlar. Bu da kimi zaman hastalığa yanlış tanı konmasına yol açabiliyor veya bu süreci uzatıyor. Doğru teşhis konulmasında ayırıcı tanı önemli rol oynuyor. Bunun için hastanın da doktorunda dikkatli olması gerek.
Birbirine karışan hastalıkların başında nezle ve grip geliyor. Nezle sadece bir burun akıntısı. Herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmıyor. Grip ise yüksek ateşe, baş ağrılarına, eklem ağrılarına, öksürmeye neden olan ve yaşlılarda zaatürreye bile dönebilen bir hastalık.
Herkes Ülser Sanıyor
Birbirine karıştırılan ikinci hastalık grubu ise ülser-gastrit-mide kanseri. Bu hastalıklar da belirtileri itibariyle birbirlerine benziyorlar. Özellikle mide ağrısı şikayetlerinin zayıflamasıyla birlikte ortaya çıkması kanser açısından alarm verici bir durum. Bu hastalıklarda da açlık ve tokluk ağrıları söz konusu olabilir ya da hiç ağrı şikayeti ortaya çıkmayabilir.
Ülseri olduğu bilinen bir kişide inatçı sırt ağrıları ortaya çıkarsa ülserin derinleşmekte olduğunu, çevre organlara doğru yayıldığını, midenin delinebileceğini, kanayabileceğini düşünmek gerekiyor. Karıştırılan hastalıkların en önemli grubunu kalp krizi-reflü-panik atak ve hipertiroidi grubunda görüyoruz. Şeker hastalarında kalp krizinin tamamen ağrısız seyredebilmesi ise tanı koymayı daha da zorlaştırıyor. Kalp krizi ağrılarının göğsün ortasından başlayıp sağa, sola, çeneye, boyna doğru yayıldığını bilmek bir çeşit ilk yardım bilgisi sayılabilir.